Nyugat-Magyarországi Ökorégió

A Föld meséjét írják

Környezetvédelmi régiós tanácskozás és projektkészítés

Nagypáli – A nyugat-dunántúli megyékben élők ökológiai tudatformálását tűzte célul az az utazó programsorozat, amelynek egyik állomásával kedden a zalai községben találkozhattunk.


– A Nyugat-magyarországi Ökorégió Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyéből tömörít önkormányzatokat, intézményeket, egyesületeket és gazdasági társaságokat, beruházásokat eszközöl, amellyel csökkenteni tudjuk a környezet szennyezését, a káros anyagok kibocsátását, emellett a lakosság figyelmét is szeretnénk a környezetre irányítani – mondta Galamb István, az egyesület vezetője.

Az elképzeléshez megnyerték a NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. régiós irodáit, így a kulturális közfoglalkoztatottakra építve immár a 4. dunántúli helyszínen igyekeztek tegnap alulról, a civil világból építkező projekteket tervezni a klímaváltozás hatásainak enyhítésére – tájékoztatott Éles Krisztina, a NMI szombathelyi illetékese, felhívva a figyelmet, hogy a környezetvédelem mindenkire egyformán ró kötelezettséget és felelősséget.Balról: Galamb István, a Nyugat-magyarországi Ökorégió Egyesület vezetője, Éles Krisztina, a NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. nyugat-dunántúli regionális vezetője és Köcse Tibor, a házigazda település polgármestere a tanácskozás szünetében Fotó: Pezzetta Umberto

Nagypáli polgármestere, Köcse Tibor és az önkormányzat felkarolta az osztrák ökorégióból érkezett partnerek témába vágó jó példáit is felvonultató előadássorozatot. A falu első embere a vendégeknek bemutatta, Nagypáli mi mindent tett, hogy kímélje a közvetlen környezetet.

Galamb István elmondta, A „Föld meséje” című programjukba 25 óvodát vontak be, hogy szorgalmazzák a környezettudatos életre nevelést, nemzetközi kapcsolataik pedig Horvátországra és Szlovéniára is kiterjednek.

– Szeretnénk, ha egy önkormányzat évente legalább egy eurót költene lakosonként felvilágosító munkára.

Arany Horváth Zsuzsa
Prokörmend