Nyugat-Magyarországi Ökorégió

Ház és átépítése

Fő célunk a ház olyan mértékű és módú szigetelése, ami a környezetre nem káros, emberileg viszont hasznos.

A szigetelésről általában: A szigetelés egy olyan építőiparban használatos fogalom, amelynek lényege a gátlás. A szigetelés gátolhatja a hővezetést, a légmozgást, a hősugárzást, a hang terjedését, a víz szivárgását, a falak esetleges gombásodását, vagy éppen a szigetelés oldhatja meg esetleg síkfelületek csúszásgátlását is.

. Ezek ismeretében megállapíthatjuk, hogy a szigetelés célja az energiamegtakarítás és értékeinek megőrzése. Példával alátámasztva télen a ház hőveszteségének: 31%-át a falakon, 24%-át a tetőn, 31%-a a nyílászárókon, 9%-a az aljzaton keletkezik. Ebből a példából is világossá válhat miért fontos a szigetelés.

A természetes cellulóz alapú hőszigetelés előnyei: A cellulóz a földön előforduló leggyakoribb szerves anyag, mert a növények vázanyagának nagy része cellulóz: a fa 40%-a, a gyapot 50%-a, a len és a kender 80%-a.

A vatta és a papír szinte 100%-ban cellulózmolekulákból áll. A cellulóz alapú, befújható szigetelőanyag számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek a környezetvédelmi szempontok mellett lehetővé teszik az energiaköltségek csökkentését szolgáló hatékony szigetelést.

Az újságpapírból nyert befújható szigetelőanyag fő jellemzője az, hogy mind télen, mind pedig nyáron optimálisan szigetel, ennek köszönhetően jelentős mértékben csökkenti télen a fűtéssel, nyáron pedig a légkondicionáló használatával járó energiaköltségeket.

A természetes cellulóz hőszigetelő anyagot közel 100 éve használják folyamatosan különböző építési projektekben szerte a világon, és napról napra növekszik azon építtetők száma, akik meg vannak győződve a cellulóz szigetelőrendszer előnyeiről:


  • Hőszigetelő, hőtároló képesség: a cellulóz szigetelőanyag kiemelkedő hőszigetelési tulajdonságokkal bír. A szintetikus szigetelésekhez képest sokszoros hőtárolási képessége van.
  • Védelmet biztosít a farontó bogarakkal és gombákkal szemben
  • Megvédi az épületeket a tűz pusztító erejével szemben is, 15 cm-es vastagságú falazat több mint egy órás védelmet nyújt az épületnek
  • Hanggátlás: A cellulóz szigetelőanyagot nem csak hőtechnikai paraméterei különböztetik meg a szintetikus szigetelőanyagtól, hanem hanggátlása is, amely már 10 cm-es vastagságban több mint 50 Db.
  • Páratechnikai hatékonysága sem elhanyagolható, amely megfelelő szerkezet esetén biztosítja az épület ideális klímáját. Akár 30 % nedvesség felvétel sem rontja hőszigetelő képességét.
  • Statikusan semleges, így bármilyen szerkezetbe beépíthető.
  • Energiatakarékos az előállítása, nem terheli meg a környezetet.
  • Nem szúr, nem okoz semmiféle irritációt bőrkontaktus esetén,
  • Nincsenek toxikus kipárolgásai,
  • Mentes a károsanyag dúsulástól